Πέτρινο μνημείο για τους νεκρούς συμπολίτες μας.

Υπάρχει μια παροιμία του Οράτιου που αναφέρει "Το σπίτι αν δεις του γείτονα να καίγεται, η φωτιά και στο δικό σου θα'ρθει". Αυτό δεν άργησε να συμβεί και στο δικό μας χωριό.
Η 24η Αυγούστου 2007 είναι η ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας ως η χειρότερη μέρα που γνώρισε ποτέ η περιοχή της Ζαχάρως μετά την Εθνική εξέγερση του 1821. Την μοναδική και εξαιρετική ομορφιά της περιοχής αλλά και του χωριού έμελλε να καταστρέψει η φονική πυρκαγιά. Όλη η περιοχή του δήμου Ζαχάρως καταστράφηκε ολοσχερώς, ολόκληρα χωριά ξαφανίστηκαν , ανθρώπινες ζωές χάθηκαν αλλά και ο φυσικός πλούτος δεν πέρασε αλώβητος από την καταστροφή. 
Το χωριό μας εκτός από υλικές ζημιές και την καταστροφή του φυσικού τοπίου, δεν μετρά ανθρώπινες απώλειες. Την επόμενη των πυρκαγιών μία νέα μέρα άρχισε, με τους κατοίκους της να είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν με κάθε τρόπο τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν και να εργαστούν ώστε να αναγεννήσουν το φυσικό τοπίο αλλά και τις περιουσίες τους για να μπορέσουν να παραδώσουν ότι παρέλαβαν και στις επόμενες γενιές.